Založ si blog

Za vedenie účtu neplatíte nič.

A koľko platím za transakciu? Nič. A za vklad na účet. Nič. A za zmenu PIN. Nič. A za …? NIČ – s úsmevom po niekoľký krát. A za čo platím? Len ročný poplatok za platobnú kartu. A musím ju mať? Nemusíš. A koľko to bude stáť tá karta? 250 korún ročne. (cca 25 €)

 

Takto prebiehal môj rozhovor s bankovým úradníkom vo Švédsku, keď som si zakladal prvý účet. A takto to je aj naďalej. Účet bez karty, s internetbankingom ma nestojí nič. Prevod cez SEPA systém do krajiny EÚ, ak nie je ekspresný ma v švédskej banke opäť nestojí nič. Naozaj len tá platobná karta, či už VISA, Maestro alebo iná. PIN kód si bezplatne nastavíte cez bankomat alebo internetbanking.

 

A rovnako to funguje aj v Nórsku, akurát prevod do EÚ je spoplatnený. No a v Nórsku fungujú elektronické faktúry. Ale naozaj fungujú. V internet bankingu ktorejkoľvek banky, v ktorej máte účet sa zjaví elektronická faktúra a vy si už len skontrolujete o čo ide, prípadne upravíte sumu a dátum a potvrdíte. Hotovo. Inkaso? Akurát si v internetbankingu nastavíte, od ktorej firmy chcete mať inkaso. Nemusíte nikomu nič písomne podpisovať a oznamovať (ako je to u nás napr. v O2) a pri zmene banky si to len nastavíte v ibankingu tejto banky.

 

Nulové úroky? To neexistuje. A sporiaci účet reálne zarobí dáky ten groš.

 

Po tom všetkom sa u nás doma cítite značne frustrovaní. Zmocní sa vás taký zvláštny pocit, akoby vás niekto s arogantným úsmevom oberal o vaše ťažko zarobené zdanené peniaze a svoje mizerné služby vychvaľoval do nebies a preto si ich dával kráľovsky platiť. Už by to len chcelo princa, ktorý by to naše spiace kráľovstvo zobudil.

Pán vodič, predložte osvedčenie o evidencii a technické osvedčenie vozidla!

02.05.2012

Tak túto vetu švédsky vodič od policajta nikdy nebude počuť. Teda, pokiaľ bude vo Švédsku. Ale poďme po poriadku. Niektoré objavy prichádzajú úplne nečakane. Jedného pekného septembra som opäť raz pristúpil k okienku a pýtal si od kvetinky na druhej strane lístok na autobus, ktorý ma mal odviezť z letiska do Örebra, aby som bol na druhý deň pekne načas v práci. [...]

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 4909x
Priemerná čítanosť článkov: 2455x

Autor blogu

Kategórie