Založ si blog

Pán vodič, predložte osvedčenie o evidencii a technické osvedčenie vozidla!

Tak túto vetu švédsky vodič od policajta nikdy nebude počuť. Teda, pokiaľ bude vo Švédsku. Ale poďme po poriadku. Niektoré objavy prichádzajú úplne nečakane.

Jedného pekného septembra som opäť raz pristúpil k okienku a pýtal si od kvetinky na druhej strane lístok na autobus, ktorý ma mal odviezť z letiska do Örebra, aby som bol na druhý deň pekne načas v práci. Chvíľu som nechápavo pozeral a rozmýšľal, či to „den blev lagt ner“ myslí vážne. Vážne. Linka bola pred týždňom zrušená. Ten deň nebudem ďalej opisovať, to by bolo na extra príbeh. Ale vzhľadom na čas príletu lietadla z Bratislavy vyvstal problém ako tých zvyšných 180 km prekonávať rýchlejšie než za hroziacich 12 hodín.

„Kúpte si auto“, poradil kamarát, ktorý november 89 zažil v týchto končinách. Predstava kúpy auta mi vyvolala miernu nevoľnosť. Predstava trávenia času na polícii a chovanie sa policajtov pri prepise ma nelákala. „Aký policajti?, načo?“ spýtal sa kamarát. A tu som prišiel na ten objav. Pre Švédov je auto vec ako čokoľvek iné, napríklad pračka, televízor alebo topánky. Nie je to predmet šikany. Celé to funguje až neuveriteľne jednoducho.

Auto pri vstupe do svojho švédskeho života dostane značky. Najobvyklejšie je prvý majiteľ predajca áut. Značky autu ostávajú po celý jeho švédsky život a prideľujú sa centrálne, nemajú nič spoločné s okresom, či krajom. Zároveň je auto zaevidované v databáze, ktorá je verejne prístupná na internete. Majiteľ dostane technický preukaz. Jednu časť má kvôli prípadnej ceste do zahraničia, druhú použije pri prepise, vyradení či odstavení auta.

Takže s kamarátom sme vyhliadli „to správne“ auto cez inzerát a išli za predávajúcim. Na mieste sme naťukali ŠPZ do počítača a tam sa zjavili všetky údaje – typ auta, parametre, kedy malo poslednú STK, s akým výsledkom, dokedy je platná, či je poistené, kde, aký typ poistenia, výšku ročnej dane. Ak by sme chceli vedieť majiteľa, stačilo poslať SMS s ŠPZ a za určitú cenu  by došla spätná SMS s menom a adresou majiteľa. Keď sme si tľapli, vytiahol chlapík druhý diel TP, vyplnil tam moje údaje, dali sme tam dátum, obaja sme to podpísali a hodili do poštovej schránky. Mojou povinnosťou bolo si ešte v ten deň vybaviť poistenie auta. Stačí si vybrať poisťovňu, zatelefonovať tam, nadiktovať údaje a požadovaný typ poistky.

Do týždňa prišiel TP s mojimi údajmi ako aj list s faktúrou od poisťovne. A to je vlastne všetko.

Jednoducho policajt si na ulici nahodí ŠPZ do svojho počítača (prípadne smartfónu) a hneď vie, aké auto by malo patriť k danej ŠPZ a či má platnú STK ako aj poistku a majiteľa.

STK ako aj poisťovne do centrálnej databázy zadávajú údaje automaticky. Ale o STK niekedy nabudúce.

P.S. A kto neverí, nech si zadá nejakú švédsku ŠPZ na tejto stránke: https://www21.vv.se/fordonsfraga/

 

Za vedenie účtu neplatíte nič.

08.12.2014

A koľko platím za transakciu? Nič. A za vklad na účet. Nič. A za zmenu PIN. Nič. A za …? NIČ – s úsmevom po niekoľký krát. A za čo platím? Len ročný poplatok za platobnú kartu. A musím ju mať? Nemusíš. A koľko to bude stáť tá karta? 250 korún ročne. (cca 25 €) Takto prebiehal môj rozhovor s bankovým úradníkom vo Švédsku, keď som si [...]

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 4908x
Priemerná čítanosť článkov: 2454x

Autor blogu

Kategórie